Eten bij een Argentijns restaurant met heerlijk vlees doe je uiteraard bij Gauchos. In dit artikel vertellen we jou het geheim van het malse vlees wat gebruikt wordt in hun gerechten.

Gauchos Grill-Restaurant is en restaurant dat is ontstaan in 1976. Er zijn meerdere restaurants van Gauchos. Het eerste restaurant werd geopend bij de Bloemenmarkt in Amsterdam onder de naam ‘Los Gauchos, Argentijns Grill-Restaurant’. Dit restaurant was de start van een internationale keten van restaurants met ditzelfde thema. Het concept is in de loop der jaren gelijk gebleven, wat inhoud: een perfecte steak van een open grill voor een vriendelijke prijs. De basis van dit vlees is mals Argentijns rundvlees.

 

Op het moment van openen van het eerste restaurant was er op de Nederlandse markt vooral een verdeling van luxe (traditioneel Frans) en goedkoop (Chinees-Indisch). De andere buitenlandse keukens waren tot dan toe wel al in opkomst, maar dat waren er in vergelijking maar weinig vergeleken met de voorgenoemde restaurants. De Argentijnse keuken was toen nog maar nauwelijks geïntroduceerd, op dat moment waren er in heel Nederland 4 Argentijns/Braziliaanse keukens. Door deze ontwikkeling speelde Restaurant Gauchos prima in op de markt. Ze vulde het gat tussen luxe en goedkoop eten prima op. Op dit moment zijn er 11 verschillende vestigingen van dit restaurant, waarvan er 7 in franchise worden geëxploiteerd.

 

De formule van Gauchos Grill heeft naam gemaakt door de hoge kwaliteit van het vlees. Het vlees is afkomstig van stierkalveren die in  leven in Argentinië en zich voeden met het mals gras van de Argentijnse pampa’s. Door het juiste klimaat en de ideale vochtigheid zorgt het ervoor dat de runderen in de beste conditie komen om het juiste vlees te leveren van goede kwaliteit. Het Argentijnse rundvlees onderscheidt zich van de rest, omdat het vee met gras worst gevoerd in plaats van graan. Doordat de runderen gras krijgen in plaats van graan, zijn ze minder vet waardoor het vlees van hoog niveau is en bevat ook nog eens 10% minder cholesterol.

 

Ondanks dat niet al het Argentijnse rundvlees wordt aangemerkt als biologisch, leven de runderen van Gauchos op grasland waar vrijwel geen kunstmest of pesticiden wordt gebruikt. Waar de koeien leven is het voedsel 100% natuurlijk. Overigens wordt het vlees niet ingevroren, maar vacuüm verpakt en vervolgens gekoeld verscheept. Het vlees blijft daardoor in de celstructuur intact en kan het vlees rijpen zonder waardevol vocht te verliezen. De reis wat het vlees moet afleggen duurt vier tot zes weken. Di is de optimale tijd om het vlees op de juiste smaak te krijgen.

Bij de bereiding in het restaurant wordt aan het vlees zout en een chimicurri-olie toegevoegd. Ten slotte wordt het vlees boven het vuur slechts één keer gekeerd. Dit proces wordt nu al 40 jaar succesvol ongewijzigd toegepast.

 

Inmiddels bestaat Gauchos nu al 40 jaar en heeft 11 vestigingen die jaarlijks ruim 400.000 gasten ontvangen. Gauchos Breda bestaat inmiddels 29 jaar en is gevestigd aan de Grote Markt.